Rouwer van beroep

18,90  EUR

Inhoudsbeschrijving

Toloki is een ‘professionele rouwer’ in een grote, gewelddadige stad in Zuid-Afrika. Gekleed in een versleten pak, een cape en een gedeukte hoge hoed woont hij dag na dag begrafenissen bij in de townships. Hij biedt tegen betaling troost aan families van wie leden slachtoffer zijn geworden van geweld, rassenhaat en armoede. Op eerste kerstdag wordt Toloki na de begrafenis van een jongetje herenigd met Noria, een mooie vrouw uit zijn geboortedorp. Samen proberen zij de wonden uit het verleden te helen.
Rouwer van beroep geeft zowel een pijnlijk als een magisch en humoristisch beeld van het hedendaagse Zuid-Afrika.

Tekstfragment 

Dus loopt hij naar de bestelwagen en zijn vermoeden wordt bevestigd. Hij twijfelt er niet aan of dit is Noria, het mooie verwende kreng uit zijn dorp. Ze is oud geworden, ziet er een beetje afgetobd uit. Maar mooi is ze nog steeds. En zij herkent hem ook.
‘Toloki! Jij bent Toloki uit het dorp!’
‘Ja, Noria. Ik ben het. Ik wilde je al spreken op de begraafplaats, maar ze lieten me niet door.’
‘Dat is niet hun schuld, Toloki. Sinds de dood van mijn zoon ben ik door allerlei mensen lastiggevallen.’
Dan nodigt ze hem uit naar de sloppenwijk te komen als de begrafenis eenmaal voorbij is. Toloki loopt met opgewekte tred weg. Hij zal zijn handen wassen en snel vertrekken. Hij zal Noria morgen komen opzoeken, misschien een dag later. Mijn god! Noria! Hij heeft haar al bijna twintig jaar niet gezien! Hoe oud zou ze nu zijn? Zeker vijfendertig. Hij herinnert zich dat hij drie jaar ouder was. Een moeilijk leven heeft zijn tol geëist sinds ze uit het dorp vertrok. Maar haar schoonheid is gebleven.