Het rode hart

22,50  EUR

Camagu is teleurgesteld in het Zuid-Afrika dat hij aantreft na lang als politiek vluchteling in het buitenland te hebben verbleven. Hij besluit daarom zijn vaderland andermaal te verlaten en terug te keren naar New York. Een toevallige ontmoeting met een jonge Xhosa-vrouw doet hem van gedachten veranderen. Hij wordt verliefd op haar en reist af naar haar afgelegen Xhosa-dorpje. Daar treft hij een bevolking aan die nog altijd verdeeld is door een sluimerende honderdvijftig jaar oude vete. De komst van een projectontwikkelaar die een groot toeristencentrum wil aanleggen, rakelt de vete weer op.

 

 

 

Tekstfragment

 

'Je kunt je land nog dienen in de particuliere sector,’ fluisterde een wijze stem hem in het oor. ‘Waarom de private sector niet geprobeerd en de semi-overheid?’
Hij waagde een kans. En ontdekte dat de marktsector niet zat te wachten op gediplomeerde zwarten. Ze gaven de voorkeur aan onervaren mensen die niets liever wilden dan in een of ander glazen kantoor te worden neergezet om te fungeren als toonbeelden van positieve discriminatie. Niemand die het iets kon schelen of ze hun baantjes ooit in de vingers kregen. Zoveel te beter voor de oude garde als ze daar niet in slaagden. Dat beschermde de positie van de oude garde juist. De mentor was altijd in de buurt als consultant — voor een nog hogere beloning. Het probleem met bureaucraten van Camagu's type was dat ze efficiënt hun werk deden, en consultants het brood uit de mond stootten.